Connect with us

Iskalnik politeia.si

Aktualno

Kitajsko podjetje postreglo svinjino, pridelano v laboratoriju

Foto: Reuters

Kitajski startup CellX je v petek predstavil izbor svinjskih jedi, pridelanih v laboratoriju, in dejal, da namerava do leta 2025 pridelovati okolju prijaznejše meso po konkurenčnih cenah za najbolj priljubljeno državo, ki se prehranjuje z mesom.

Vlagatelji so bili povabljeni, da degustirajo enega od prototipov, proizvedenih v njegovem laboratoriju v Šanghaju iz celic, pridobljenih iz kitajskega domačega črnega prašiča.

“Okus je blag, a na splošno ni slab,” je povedal Li Peiying, gost, ki je preizkusil mleto svinjino, mešano z rastlinskimi beljakovinami.

Gojeno meso ali meso, pridelano iz živalskih mišičnih celic v laboratoriju, bi lahko znatno zmanjšalo vpliv rejnih živali na okolje, pravijo njeni zagovorniki, hkrati pa bi se izognili vprašanjem dobrega počutja in bolezni.

Zlasti Kitajska, ki je leta 2020 porabila 86 milijonov ton mesa ali približno 30% svetovnega povpraševanja, nujno potrebuje čistejšo ponudbo mesa, da bi dosegla svoje cilje, pravi CellX.

Meso, pridelano v laboratoriju, bi lahko ponudilo tudi stabilnejšo oskrbo s hrano na trgu, ki se je po izbruhu afriške prašičje kuge leta 2018 soočal z velikim pomanjkanjem in nestanovitnostjo.

Toda proizvodni stroški v nastajajoči industriji so še vedno precej višji od običajnih beljakovin, analitiki pa pravijo, da bi se potrošniki lahko odrekli uživanju umetno pridelanega mesa.

Na Kitajskem “veliko ljudi želi poskusiti,” je za Reuters povedal ustanovitelj podjetja CellX Yang Ziliang.

Yang ni želel komentirati trenutnih proizvodnih stroškov, vendar je dejal, da si je podjetje, ustanovljeno šele lani, prizadevalo, da bi bilo do leta 2025 stroškovno konkurenčno z živalskim mesom.

Nedavno poročilo McKinsey ocenjuje, da bi lahko gojeno meso do leta 2030 doseglo stroškovno pariteto s konvencionalnim mesom, saj industrija povečuje obseg in natančno prilagaja raziskave in razvoj.

Laboratorijsko piščančje meso so lani prvič v Singapurju prodali potrošnikom, trenutno pa na Kitajskem ni predpisov, ki bi dovoljevali njegovo prodajo.

CellX, ki je v začetku tega leta zbral 4,3 milijona dolarjev in zdaj išče nova sredstva, pa gleda tudi na svetovni trg.

“Naša vizija je spremeniti način proizvodnje mesa. To ni samo vprašanje Kitajske, ampak globalno vprašanje, zato moramo za dosego svoje vizije biti globalno podjetje,” je dejal Yang.

Komentirajte prispevek

Leave a Reply

Za komentiranje se morate prijaviti.

Več vsebin

Tuja politika

Očividci so nam sporočili, da so danes ob 21:00 uri opazili približno 15 polno opremljenih policistov, ki so peš drveli mimo Pizzerije Foculus v...

Aktualno

»Gospod premier, to ni vaš polfinale – ker to ni vaša Slovenija. Naša je!« takole je naslov članka v Ekipi, napisal ga je Andrej...

Aktualno

Zanimiv članek je bil včeraj na 24UR, o vladi in njeni promociji za cepljenje. No, bolj natančno, na 24UR so znova prali UKOM. Vsi...

Aktualno

Ali ste opazili kako naši mediji poročajo? Kako manipulativno ljudem servirajo novice? Slabo postrežejo najprej, o dobrem skoraj ne poročajo, to leti predvsem na...